Sarmalele de post, pregătite cu o umplutură generoasă de ciuperci și orez, sunt o variantă delicioasă și sățioasă pentru orice perioadă de post sau pentru o dietă vegană. Urmați acești pași pentru a obține o textură fragedă și un gust aromat.
I. 🥕 Ingrediente Necesare
| Componenta | Cantitate | Detalii |
| Varză | 1 capățână mare | Murată |
| Ciuperci | 450 g | Champignon, tocate mărunt |
| Orez | 130 g | Spălat și scurs |
| Ceapă | 1 bucată mare | Tocată fin |
| Morcov | 1 bucată mare | Ras fin |
| Țelină | 1 felie mică | Rasă fin |
| Suc de roșii | 300 ml | |
| Pastă de roșii | 3 linguri | |
| Ulei | 2-3 linguri | Pentru călit |
| Condimente | Sare, piper proaspăt măcinat, boabe de piper, 1 linguriță cimbru uscat, 1 praf oregano | |
| Verdeață | 1/2 legătură | Pătrunjel verde, tocat mărunt |
| Lichid | Apă fiartă | |
| Pentru Aromă | 2 crenguțe de cimbru, 1-3 frunze dafin |
II. 🍳 Mod de Preparare (Pas cu Pas)
Urmând acești pași, veți asigura o umplutură bine pătrunsă și sarmale care nu se vor desface la fiert.
1. Prepararea Umpluturii
-
Călește Baza: Încălziți uleiul într-o tigaie și căliți ceapa tocată mărunt până devine sticloasă.
-
Adaugă Legumele: Puneți jumătate din morcovul ras și continuați să căliți timp de aproximativ 1 minut.
-
Încorporează Ciupercile: Adăugați ciupercile tocate mărunt și gătiți până când se înmoaie ușor și își lasă apa.
-
Aromatizează: Adăugați orezul spălat și scurs, împreună cu cimbrul uscat, sarea, piperul și pătrunjelul tocat. Mai țineți pe foc 1-2 minute, amestecând continuu. (Umplutura nu se gătește complet, ci doar se hidratează ușor.)
2. Rularea și Aranjarea Sărmăluțelor
-
Pregătește Varza: Separați foile de varză murată. Tăiați câteva foi julien (fâșii subțiri) – acestea vor fi folosite pentru a tapeta oala.
-
Rulează: Puneți aproximativ o lingură de compoziție pe lățimea fiecărei foi de varză, lăsând 2 cm liberi la ambele capete. Rulați sarmaua și introduceți capătul îngust în interior pentru a o sigila.
-
Tapetează Oala: Pe fundul vasului de gătit, așezați varza tăiată julien (fâșiile), restul de morcov ras și țelina rasă fin.
-
Așază Straturile: Amestecați sucul de roșii cu pasta de roșii. Turnați 1/3 din acest amestec peste varza julien. Apoi, aranjați sarmalele în straturi. Printre ele, așezați crenguțele de cimbru și presărați oregano uscat.
-
Finalizează: Acoperiți sarmalele cu un ultim strat de varză tăiată julien și boabe de piper.
3. Gătirea (Fierbere + Cuptor)
-
Lichidul: Turnați restul de suc de roșii, adăugați ulei și apoi umpleți vasul cu apă fierbinte până la nivelul sarmalelor. Adăugați frunzele de dafin.
-
Fierbere pe Plită: Fierbeți sarmalele la foc mediu-mic timp de aproximativ 30 de minute, cu capacul pus. Verificați și completați cu apă, dacă este necesar.
-
Coacerea Finală: Transferați oala în cuptorul preîncălzit la $200^\circ\text{C}$ și coaceți-le timp de 45–50 de minute. Această etapă le oferă o culoare plăcută și o textură fragedă.
Se servesc calde, ideal cu mămăligă proaspătă și un ardei iute.

Discussion about this post