Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a semnat marți, 6 mai 2025, două decrete importante care vizează fiscalitatea cetățenilor români care realizează venituri din străinătate. Este vorba despre ratificarea a două convenții internaționale pentru eliminarea dublei impuneri, semnate anterior de România cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, respectiv cu Principatul Andorra.
Convenții pentru eliminarea dublei impuneri și combaterea evaziunii fiscale
Cele două decrete semnate de Ilie Bolojan au ca obiect supunerea spre ratificare Parlamentului a convențiilor bilaterale menite să prevină dubla impozitare și să limiteze posibilitățile de evitare a plății impozitelor. Noile reglementări vizează în mod direct românii care lucrează sau obțin venituri în Regatul Unit sau Andorra.
Astfel, convențiile prevăd ca veniturile obținute în aceste state să fie impozitate doar în una dintre jurisdicții, evitându-se astfel plata acelorași taxe în ambele țări. Măsurile includ și prevederi stricte anti-abuz, pentru a preveni exploatarea legislației în scopul evitării fiscale.
Cote de impozitare reduse pentru venituri din dividende, dobânzi și redevențe
Noua convenție cu Regatul Unit prevede cote reduse de impozitare pentru anumite tipuri de venituri:
-
Dividende: impozit redus de la 10% la 5%;
-
Dobânzi: impozit redus la 3%;
-
Redevențe: impozit redus la 3%.
În plus, profitul generat de activități în construcții sau instalări va fi impozitat în statul în care se desfășoară doar dacă lucrările durează mai mult de 12 luni. În cazul transportului internațional, veniturile obținute din exploatarea navelor sau aeronavelor vor fi impozitate exclusiv în statul de rezidență al operatorului.
Scopul convențiilor: protejarea cetățenilor români și claritate fiscală
Aceste convenții vin în sprijinul românilor care lucrează în străinătate sau desfășoară activități economice internaționale, oferind predictibilitate și protecție împotriva dublei impuneri. Totodată, ele întăresc cadrul legal pentru combaterea evaziunii fiscale și alinierea României la standardele OCDE.