La doar o zi după ce a fost ales președinte al României, Nicușor Dan a intrat direct în discuții politice pentru formarea noului Executiv. Luni, acesta s-a întâlnit cu Ilie Bolojan, președintele interimar, și cu Cătălin Predoiu, liderul PNL, pentru a contura direcțiile principale ale viitoarei guvernări.
PNL, pilonul principal al noii guvernări. Ilie Bolojan, premierul favorit
În acest moment, scenariul cel mai probabil este formarea unei guvernări în jurul PNL, cu Ilie Bolojan propus pentru funcția de prim-ministru. Cu toate acestea, nu este clar dacă guvernul va avea susținere majoritară sau dacă va fi nevoie de o coaliție cu PSD, UDMR sau USR.
„Foarte important nu este cine va ocupa funcțiile, ci ce măsuri va lua guvernul. Domnul Bolojan rămâne opțiunea mea, dar nu este o promisiune”, a declarat Nicușor Dan.
Consultări oficiale după învestire. PSD, cheia stabilității
Potrivit surselor politice, după învestirea oficială a lui Nicușor Dan, programată pentru săptămâna viitoare, vor începe consultările oficiale cu partidele parlamentare. Până atunci, președintele ales își dorește o imagine cât mai clară asupra configurației viitorului guvern.
Toate privirile sunt îndreptate acum către PSD, care urmează să ia o decizie privind participarea la guvernare. Social-democrații se vor reuni marți în Consiliul Politic Național, după o ședință informală programată luni.
Întâlniri politice intense: Fritz, Kelemen Hunor și liderii PNL
Nicușor Dan a confirmat deja mai multe întâlniri politice:
„Am fost la domnul Bolojan, aseară am discutat cu domnul Fritz, urmează să mă văd și cu domnul Kelemen Hunor. Așteptăm să vedem poziția PSD.”
Validarea alegerilor și depunerea jurământului
Curtea Constituțională se va reuni joi după-amiază pentru validarea rezultatului alegerilor, iar jurământul de învestitură ar putea fi depus luni, cel mai probabil după-amiază.
Un mandat de echilibru: „Statul trebuie să servească cetățenii, nu interesele de grup”
În ceea ce privește rolul său ca președinte, Nicușor Dan promite să fie un factor de presiune pozitivă asupra statului, pentru a elimina influențele externe și a pune cetățeanul în centrul deciziilor publice:
„Din poziția pe care o voi avea, voi insista ca statul să fie în slujba cetățenilor, nu a intereselor de grup. Se conturează un echilibru de putere interesant, iar prezența mea acolo va conta.”