Încheierea dezbaterii electorale organizate de România TV miercuri seară a fost marcată de un moment simbolic din partea lui Nicușor Dan. Deși ambii candidați din turul al doilea al alegerilor prezidențiale au fost invitați, doar Nicușor Dan a fost prezent în platou, în timp ce George Simion a anunțat că se află la Roma.
La finalul emisiunii, candidatul independent a depus o promisiune scrisă într-o urnă sigilată, cu mesajul să fie deschisă după încheierea alegerilor. Gestul său a fost însoțit de un apel la implicare civică: „Îi îndemn pe români să nu renunțe la speranță, să iasă la vot și să creadă în viitorul acestei țări.”
Mesajul sigilat: promisiunea lui Nicușor Dan pentru viitorul României
Textul mesajului, făcut public după anunțarea rezultatelor exit-poll, conține un angajament ferm din partea candidatului:
„Promit un singur lucru: voi face tot ce ține de mine pentru a recâștiga încrederea românilor în instituțiile statului și pentru a reda speranța că România poate deveni țara în care să ne dorim să trăim, noi și copiii noștri.”
Ce urmează după vot: guvernare și priorități imediate
Nicușor Dan a declarat că de luni va începe discuții informale cu partidele politice, cu scopul de a forma cât mai curând un nou guvern. Deși a menționat numele lui Ilie Bolojan ca o posibilă variantă pentru funcția de premier, a evitat să facă promisiuni ferme.
„Este o variantă pe care mi-aș dori-o, dar nu vreau să promit acum. Vom discuta în această săptămână”, a explicat el.
Candidatul a mai afirmat că unele filiale ale PSD l-ar fi susținut pe contracandidatul său, ceea ce, în opinia sa, indică o tensiune internă în partid. „Este o discuție internă pe care trebuie să și-o clarifice. Cred că în zilele următoare vom vedea mai clar această tensiune,” a spus Nicușor Dan.
Trei direcții urgente: deficitul, securitatea și noul guvern
Într-o intervenție televizată, Nicușor Dan a punctat trei priorități majore pentru perioada imediat următoare:
- Analiza deficitului bugetar și a soluțiilor financiare;
- Evaluarea situației de securitate a României;
- Inițierea negocierilor pentru formarea unui nou guvern.
„Vreau să înțeleg personal partea tehnică legată de deficit, așa că voi discuta direct cu funcționarii din Ministerul Finanțelor. În paralel, voi începe și discuțiile politice, dar ne așteptăm la o perioadă complicată în interiorul PSD,” a subliniat el.
Cât de repede poate fi format guvernul?
Nicușor Dan estimează că noul guvern ar putea fi instalat în câteva săptămâni, însă procesul va depinde de acordurile care vor putea fi încheiate între partide. „Nu e vorba doar de premier, ci și de setul de măsuri necesare până la finalul anului”, a precizat el.